In Jeruzalem is bij de Schaapspoort een bad met vijf zuilengangen dat in het Hebreeuws Betzata heet. (Joh.5:2)

 Ik neem je even mee naar deze plek. Moet je je voorstellen, een plek die vol ligt met mensen die blind, verlamd of kreupel zijn. Allemaal liggen ze te wachten tot er een engel langskomt waardoor het water in beweging komt. De eerste die dan in het water komt, geneest. 

Op zich natuurlijk al een onvoorstelbaar verhaal. En dan heet die plek vertaald ook nog eens Huis van Genade, of zoals zo mooi vertaald is in de Passion Translation: House of Loving Kindness. En tegelijk kan ‘zata’ ook vertaald worden met schaamte/schande.

Ik stel me zo voor dat al die mensen daar lagen met hun schaamte en hoopten op het vinden van ‘loving kindness’.

Ik was laatst op een worshipavond waar ik eerst van binnen geconfronteerd werd met een wat minder mooi stukje van mezelf: jaloezie. Helaas heb ik daar weleens last van, zit ik daarmee mijn eigen ontwikkeling in de weg en ik schaam me er zeker ook voor. En nadat ik hierover gesproken had met God de Vader, merkte ik dat ik onbewust met mijn rechterhand mijn linkerarm aan het aaien was en gingen mijn gedachten richting het zachte moederhart van God: His Loving Kindness.

We hebben het eigenlijk altijd over God als Vader en tegelijkertijd heeft Hij ook moederlijke kwaliteiten. En toen ik God vroeg mij van binnen verder op te bouwen, zodat ik geen jaloezie meer nodig heb, kwam als vanzelf deze liefdevolle aaiende beweging in mij tot stand: alsof ik even bij Hem op schoot zat. Dat was het moment dat ik ‘Loving Kindness’ ging opzoeken in de bijbel en bij dit verhaal terecht kwam.

Ik doorliep die avond nog een heel proces met dit verhaal. Maar voor nu even die combinatie van woorden: schaamte en loving kindness. De behoefte van jouw en mijn schaamte is dat we zelfcompassie ontwikkelen: loving kindness van binnen. Door zelfcompassie halen we onszelf uit de grot waar we vol schaamte onbereikbaar zijn. Door zelfcompassie leren we ruimte innemen en worden we mooiere en meer vruchtbare mensen. Door zelfcompassie durven we tevoorschijn te komen!

Waarin zit jij nog verstopt met schaamte? Waarin heb je behoefte aan ‘Loving Kindness’? Oefen eens met een stukje zelfcompassie: gewoon even liefdevol voor jezelf zorgen met liefdevolle woorden, woorden van dankbaarheid en een stukje lichamelijke tederheid. Jij kan stukje bij beetje steeds verder tevoorschijn komen met een beetje extra liefde voor jezelf.

Lees ook onze andere blogs

  • Geplaatst op: 6 september 2024

    Voor ik het weet is mijn gebedsleven weer platgeslagen tot het inleveren van mijn wensenlijstjes. En als ik dan over Henoch lees, dan groeit het vertrouwen dat tastbaar arm in arm leven met God mogelijk moet zijn.

  • Geplaatst op: 6 september 2024

    Wanneer je grenzen in beeld komen, duw je dan terug, of kan je jezelf de vraag stellen wat een liefdevolle reactie is? Want in de Liefde schuilt de echte wijsheid. Ik wil graag wortelen in de Liefde!